To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility.
- John Stuart Mill -

None shall be one's slave, none shall be one's master; everyone shall have the same rights, same priviledges, same justice.

- Antti Chydenius -

Any sufficiently sophisticated human thought is impossible to distinguish from artificial intelligence.

- The Ironmistress -

Wednesday, November 7, 2007

Amerikan meininkiä

Jokelan koulussa Tuusulassa on ollut ammuskeluvälikohtaus. Tätä kirjoittaessa (7.marraskuuta klo 16:28) ruumissaldo on kolme. Abiturientti alkoi ammuskelemaan kesken oppituntia, surmaten yhden opettajan ja kaksi oppilasta.

Kyseessä oli tällainen tapaus.

Keskimääräistä selvästi älykkäämpi, yksinäinen ja selkeästi antisosiaalinen mies, jota luonnehdittiin "rauhalliseksi mutta oudoksi". Kaveri oli kaikesta päätellen lukenut liikaa Nietzscheä ja Randia - ja ottanut ne tosissaan.

Hupsista.

Kouluammuskelua on pidetty tähän saakka amerikanmeininkinä, mutta nyt näemmä sama meno on rantautunut Suomeen. Aseena oli käytetty aivan tavallista pistoolia - ei sentään rynnäkkökivääriä.

Voimme vain ajatella, mitä miehen päässä liikkui. Ehkäpä hänen oma lausuntonsa YouTubessa kertoo hänestä enemmän kuin haluamme tietää. Hän ei ollut mikään John J. Rambo - äärimmäisen vaikeasta post-traumaattisesta stressioireyhtymästä kärsinyt sotaveteraani, jonka kusipäinen pikkunilkki työnsi reunan yli ja joka pimahti. Pikemminkin kyseessä on muslimiterroristeihin rinnastettava aatteeisiinsa höyrähtänyt sekopää, joka kävi liian kuumana ja toteutti ideologiset fantasiansa. Tämä tapaus osoittaa vastaansanomattomasti, että terrorismi ei kumpua köyhyydestä eikä sosiaalisista epäoikeudenmukaisuuksista - se kumpuaa ideologiasta. Liiallinen älykkyys ilman viisautta ja tolkkua ei ole ihmiselle hyväksi - se luo ruutitynnyrin, joka odottaa kipinää räjähtääkseen.

Ehkäpä tämä tapaus on lopultakin kaikkein vahvin argumentti libertarismia vastaan: tätä se olisi käytännössä.

Jälkikirjoitus: kello 17:36 kuolleiden määräksi on ilmoitettu seitsemän. Kaveri itse on ampunut itseään päähän, ja on tätä kirjoitettaessa kriittisessä tilassa. Ehkäpä kaikkein oikeudenmukaisin rangaistus olisi, että tämä kaveri - tähän saakka hyvin älykäs ja menestyksekäs nuorimies - jää loppuiäkseen halvaantuneeksi vihannekseksi, kuitenkin niin, että hän kykenee tajuamaan tekonsa ja sen seuraukset. Sekä toisille että myös itselleen. Tämä tapaus on niin hyvä opetus siitä, että pelkkä korkea älykkyys - silloin kun siihen ei yhdisty tolkku, kriittisyys ja arvostelukyky - ei ole yhtään minkään arvoista.

Päivitys kello 18:46: Nyt kahdeksan kuollutta. Ampuja itsekin ilmeisesti on vaihtamassa hiippakuntaa. Toivottavasti hän muistaa maksaa metalliliiton jäsenmaksun. Tapaus on noteerattu jo ulkomailla - ikävä kyllä.

21 comments:

Adelphi said...

Ehkäpä tämä tapaus on lopultakin kaikkein vahvin argumentti libertarismia vastaan: tätä se olisi käytännössä.

Mitä tekemistä tällä tapauksella oli libertarismin kanssa?

En väitä, että tällaista tapausta voisi tapahtua libertaristisessa yhteiskunnassa, mutta tapahtuihan se myös ei-libertaristisessa yhteiskunnassa eli Suomessa. Miksi se olisi mielestäsi libertarisessa yhteiskunnassa todennäköisempää?

Adelphi said...

Toinen kysymys: mistä päättelet tämän kaverin olleen a) älykäs, b) menestyksekäs?

Ironmistress said...

Adelphi, jos jokin otus näyttää ankalta, ui kuin ankka, kaakattaa kuin ankka, syö kuin ankka ja lentää kuin ankka, se todennäköisesti myös on ankka, vaikka sitä kuinka kutsuttaisiin maitovalaaksi.

Miksi tällainen olisi todennäköisempää libertaristisessa yhteiskunnassa? Siksi, että siinä yhteiskunnassa jokaisella jurpolla ja sekoboltsilla on ase eikä minkäänlaista kontrollia. Libertaristit unohtavat sen tosiseikan, että ihminen on pohjimmiltaan paha ja jos ihmisille ei pidetä kuria, he alkavat vahingoittamaan toisiaan. Todettakoon näin, että libertaristien utopia on nähty kerta toisensa jälkeen kun yhteiskunnat romahtavat ja mitä siitä seuraa, joten meillä pitäisi olla selkeästi tiedossa, että millainen tämä utopia on sovellettuna käytäntöön. Yksi ainoa sana riittää, ja se on Somalia.

Pekka-Eric Auvinen - siis kyseinen ammuskelija - julistautui samankaltaisten aatteiden kannattajaksi kuin libertaristit yleensäkin, joten ainakin ruukinmatruunalla on täysi syy pitää häntä libertaristina. Todettakoon, että aikoinaan Kekkoslovakiassa libertarismi oli ajatusrikos.

Mistä ruukinmatruuna päättelee Auvisen olleen älykäs? Hänen teksteistään.

http://koti.phnet.fi/pres/a/jokela/

Hän lähestyy asioita hyvin analyyttisesti. Hänen tekstinsä on hyvin jäsentynyttä, ja hän hallitsee abstrakteja käsitteitä ja kokonaisuuksia. Hänen käyttämänsä kieli on selkeää ja huoliteltua. Hän tuntee filosofiaa ja osaa tehdä itsenäisiä päätelmiä. Kaikenkaikkiaan arvioin, että hänellä todennäköisesti on ÄO ollut yli 135, mahdollisesti 140. Myös hänen käyttämänsä englanti - selkeää, jäsenneltyä, hyvä tyyli - kielii korkeasta älykkyysosamäärästä.

On kiva, että isukilla on omat sivut:

http://www.kolumbus.fi/pikkulauri/bigpapa.htm

eli hän tulee muusikkoyrittäjäperheestä.

Sensijaan kaveri on ollut kaheli kuin käkikello. Hän on ollut totaalisen vinksahtanut - kilahtanut, pimahtanut, ruksahtanut - hänen kaikessa perverssiydessään looginen toimintansa kertoo, että hänellä ei ole kaikki ollut kotona. Monet mielisairaat ihmiset ovat huippuälykkäitä (vrt. matemaatikko John Nash, skitsofreenikko) ja nerouden sekä mielipuolisuuden raja on tunnetusti hiuksenhieno.

Roolipelitermein tämän kaverin alignment on ollut Neutral Evil, älykkyys 17 ja viisaus 4.

Myös ihmiset, jotka tunsivat hänet, kuvaavat hänet hyvin älykkääksi ja keskitasoa paremmin koulussa menestyneeksi.

Katselija said...

Ehkä tässä järkyttyneinä sanotaan enemmän kuin tiukat todistelut sallisivat. Ruukinmatruuna on minusta aikaisemmin analysoinut hyvin oivaltavasti sekä Kotkan surmaajaa että Ramboa. Minusta niissä ja käsittääkseni tässäkin on tunnetila nimeltä raivo. Raivo, äärimmäinen aggressiivisuus esiintyy jo eläimillä, aggressiotutkimuksia on tehty rotilla. Raivoa ei siis välttämättä tarvitse kytkeä ideologiaan kun rottakin osaa raivota.

Ilmeisesti raivo tulee käyttöön kun ei muu enää auta: raivoaja on umpikujassa. Raivo on tietysti evolutiivisesti perusteltu: "minä kuolen mutta vien mahdollisimman monta mukanani" voi olla yhteisölle hyödyllinen ratkaisu. Itsemurhaiskut tehoavat. Raivotilainen toiminta on äärimmäisen vaativaa: varmaan juuri jotta siihen pystyisi täytyy tuntea nautintoa raivon kohteen kärsimisestä, raskastahan raivoaminen muuten olisi.

Näistä lähtökohdista pääsee perverssin raivon ongelmaan. Meillä kaikilla on perimässämme raivon mahdollisuus, ja tarpeeksi kovan paikan tullen useimmat meistä voisivat tappaa. Mutta ilman kovaa paikkaa emme tapa. Perverssissä raivossa huomio kiintyy siihen nautintoon, minkä raivoaja kärsimyksestä ja vahingoista saa. Ehkei perverssiraivoajalla ole parempia nautinnon kohteita. Nimimerkki Sturmgeist ilmentää varsin ilotonta ja ahdistunutta maailmaa jossa ei juuri muuta positiivista tunnetta ole kuin viha. Me ihmisethän kykenemme kehittelemään ja jalostamaan biologisen perimämme aineksia, ehkäpä siis jonkinlaisiksi "raivoeksperteiksi" asti. En tietenkään tiedä, olenko oikeassa, mutta jos ajattelen perverssiä, harhautunutta raivoa, en tarvitse monimutkaisempia selityksiä: ideologiaa, libertarismia, älykkyyttä/omituisuutta.

Onnetonta tietysti, että oli pyssy, mutta kannattaako tätä tapausta kytkeä libertanismiin? Ja vaikka tekijä ehkä oli älykäs ja omituinen, niin voiko näin poikkeavaa tapausta niistäkään ennustaa?

Tuplis said...

Hän lähestyy asioita hyvin analyyttisesti. Hänen tekstinsä on hyvin jäsentynyttä, ja hän hallitsee abstrakteja käsitteitä ja kokonaisuuksia.

Mikä ei nähtävästi kuitenkaan estä ilmeisimmin kaiken lukemansa ymmärtämistä päin helvettiä ja kehittämästä huonointa mahdollista "ratkaisua" ongelmiinsa. Jos älykkyys rinnastetaan ongelmanratkaisukykyyn ei sällillä juuri älyä löytynyt.

Hittovie, oikeasti ylivertaisen ihmisen elämä tällaisessa maailmassa on silkkaa riemua alusta loppuun. Sen sijaan tämä antisosiaalinen vässykkä rakensi itselleen leikki-itsetuntoa lukemalla masturbatorisesti hirmumiesten teoista siinä määrin, että kuvitteli olevansa jonkinlainen hirmuhallitsija itsekin.

Hyödyllinen idiootti jokaiselle, jonka mielestä yhteiskunnassamme on liikaa vapauksia.

Kami said...

Niin. Olen kyllä sitä mieltä että jos haluaa oikeutusta jollekin, sen voi löytää kirjoituksista.

Kyse ei siis olisi niinkään typeryydestä kuin siitä että hakemalla hakee oikeutusta toiminnalleen. Ei ole mikään vieras ilmiö. Kuin piru raamattua.

Olen melko varma että palikoita vain puuttui korvien välistä. Mistä tahansa ideologiasta saa lyömäaseen ja oikeutuksen jos sattuu olemaan sellainen ihminen joka sitä janoaa.

Ja sillä taas ei ole mitään tekemistä suuren älykkyden tai älyn puutteen kanssa. Mielestäni.

ile said...

possu on surullinen. Itsekin koulussa hommissa olleena se voi kuvitella mitä tuollainen tekee oppilaille ja opettajille. possu toivoo heille kaikkea apua mitä tarvitsevat.

IDA said...

Jotain rotia nyt.

Kaverin tekstit muistuttivat lähinnä klasua, joka on vannoutunut monarkisti ja eurooppa-aatteen kannattaja. Ehkä syytä onkin haettava noiden aatteiden pimeydestä?

Mistä muuten ilmenee, että tyyppi olisi lukenut juuri Nietzscheä ja Randia?

pasi said...

"Miksi tällainen olisi todennäköisempää libertaristisessa yhteiskunnassa? Siksi, että siinä yhteiskunnassa jokaisella jurpolla ja sekoboltsilla on ase eikä minkäänlaista kontrollia."

Ottamatta mitenkään kantaa siihen, olisiko libertaristisessa yhteiskunnassa todella näin, niin jos jokaisella jurpolla ja sekoboltsilla on ase, niin silloin lienee myös useimmilla täysijärkisillä on myös ase. Näin ollen Jokelan tapahtumissa PEA olisi ehtinyt tappaa korkeintaan yhden uhreistaan siihen mennessä kun vähintään pari muuta olisivat kaivaneet pulpeteistaan tai taskuistaan omat tuliluikkunsa ja päästäneet PEA:n tuskistaan.

"Yksi ainoa sana riittää, ja se on Somalia."

Somalia todellakin on kohtuullisen hyvä esimerkki: Anarchy Unbound, or: Why Self-Governance Works Better than You Think

Ironmistress said...

Pasi, eräässä toisessa blogissa (josta ruukinmatruunan blogista on sinne hormi) tuota Villin Lännen argumenttia jo käsiteltiinkin - eräs paloittelumurhaan Virossa syyllistynyt suomalainen asehullu kannatti tuota täsmälleen samaa argumenttia, ja ko. vasemmistoviritteisessä blogissa se ja mihin se johtaa käytiinkin jo läpi, ja toiseksi Somalia on tähän mennessä onnistunut tuottamaan lähinnä pakolaisia eikä suinkaan ihanneyhteiskuntaa. Somaliaa pidetään tyyppiesimerkkinä tapauksesta "failed state" eli epäonnistunut valtio - asiasta on Wikipediassa oma artikkelinsakin.

Tietenkin, jos ihminen pitää jotain sotaherraha-, klaanipäällikkö- ja rosvoparonillintoa parempana ideana kuin järjestäytynyttä ihmiskuntaa, niin mikä siinä.

Vasarahammer said...

En usko, että mikään ideologia yksinään riittää sekoittamaan nuoren miehen pään.

Ongelmat ihmissuhteissa ja erityisesti suhteissa vastakkaiseen sukupuoleen ovat se tekijä, joka suistaa herkän, kehittymällä itsetunnolla, varustetun nuoren miehen rajan yli.
Ruotsalainen Expressen kirjoitti jo tyttöystävästä, joka oli jättänyt murhaajan. Jutun todenperäisyydestä ei tosin ole takeita.

Internet lisäksi mahdollistaa elämisen keinotodellisuudessa vailla todellista sosiaalista elämää. Tätä ei ollut 80-luvulla, kun itse olin nuori ja asuin ankeassa ja virikeköyhässä Helsingin lähistön kaupungissa.

Omat lapset eivät ole vielä niin vanhoja, että pitäisi tuollaisista asioista huolestua. Koulun vanhempainillassa kuitenkin varoitettiin jo internetistä, ja siellä kehotettiin viemään lapsia kodin ulkopuolelle esimerkiksi elokuviin, jääkiekko-otteluihin tai konsertteihin.

Tiedemies said...

140 korkea?

Ei alle kolme-sigmalla kannata julistaa ketään älykkääksi.

IDA said...

"Ei alle kolme-sigmalla kannata julistaa ketään älykkääksi."

Samaa mieltä. Tuolla pääsemme siihen, että juuri kukaan ei ole älykäs, mutta joku jossain kuitenkin on ja mitä todennäköisimmin sitä ei ole edes tavattu.

Sellainen pitää jalat maassa.

Ironmistress said...

Tiedemies, jo ÄO 120 on objektiivisesti katsoen korkea.

Tietenkin suomalaisesta näkökulmasta Halti (1328 m) on korkea, vaikkei se ole kuin hädintuskin kuudesosa Everestistä (8848 m) - tiibetiläisestä näkökulmasta Halti tuskin on nyppylää kummempi. Tanskalaisesta näkökulmasta molemmat ovat korkeita.

Ruukinmatruuna tietää oman ÄO:nsa, ja hän epäilee sinulla olevan samaa luokkaa. Meistä 140 ei tunnu kovin korkealta lukemalta, mutta on muistettava, että 100 on kuitenkin se keskiarvo ja sen Teija Taviksen mielestä sekä 140 että 180 ovat molemmat korkeita - eikä hän kykene näkemään niiden välillä mitään eroa, vaikka Ismo Intellektuelli näkisikin.

Sellainen ihminen, joka pitää jalat maassa, ei ole älykäs. Hän on viisas. Ja viisautta ei voi mitata ÄO:lla.

Markku said...

Ei alle kolme-sigmalla kannata julistaa ketään älykkääksi.

No ei ainakaan poikkeuksellisen älykkääksi. Tuskin ampujallakaan siellä lukiossaan on ollut minkäänlaista pulaa hoksottimiltaan aivan samantasoisista kavereista.

Kolmen sigman kohdalla ollaan harvinaisuustasolla 1/1000. Tuollaiselle henkilölle ei tule vielä käsityskyvyn puolesta raja vastaan vaativimpienkaan alojen korkeimmalla koulutustasolla, jos vain kiinnostusta alaa kohtaan riittää. Rajat alkavat tulla vastaan koulutusta vastaavassa työssä vaikeita ongelmia ratkottaessa.

Tiedemies said...

Äh.

Kuten Markku sanoi, 140 ei ole poikkeuksellinen älykkys, jos sigma on 24. Vähintään sellainen on pyöreästi viidellä sadasta. Jokelan kokoisessa koulussa (150 lukiolaista) näitä kavereita olisi ollut vajaa kymmenkunta. 135 olisi reilulla kahdeksalla prosentilla ja 124 noin 16 prosentilla. 140 ja 124 ero ei sosiaalisesti ole mitenkään iso, joten 140 tasoisella kaverilla pitäisi olla ihan älyllisesti "samantasoista" porukkaa tuollaiset reilut parikymmentä henkeä.

Spekulaatio tässä mielessä on turhaa, koska älykkyys tuskin on ollut oikeasti mikään tekijä. Se on melkein riippumaton kaikenlaisista asioista, kuten persoonallisuushäiriöistä, skitsofreniasta ja sensellaisista, joiden esiintyvyys jälkeläisissä on aika tasaista yli sekä sosioekonomisen että älykkyysjakauman. (ei aikuisissa; skitsofreenikost tulee todennäköisesi köyhä ja psykoosi syö aivot pikku hiljaa.)

Tiedemies said...

Viimeisestä vielä sen verran, että toki noissa kaikenlaisissa vioissa on perinnöllisyyttä, joten ne taitavat olla jonkin verran yleisempiä siellä sosioekonomisen spektrin alapäässä.

Satunnaisotannalla otettu skitsofreenikko on todennäköisemmin tyhmä kuin saapas ja paljon harvemmin omaa äon 140+ kuin satunnaisesti otettu ihminen ilman skitsofreniaa.

Ironmistress said...

Kaikille: ÄO 100 on normaali. ÄO 140 on yhtä epänormaali ja poikkeava kuin ÄO 60 (imbesilli). Ja ÄO 180 on yhtä poikkeava kuin ÄO 20, joka merkitsee syvää vajaamielisyyttä (idiotiaa).

5% merkitsee jo poikkeavan korkeaa lukemaa. 0,1% vielä poikkeavampaa. Mutta ÄO 100 mielestä molemmat ovat aivan yhtä nörttejä.

Matti said...

iLbertaristisessa yhteiskunnassa jokaisella jurpolla ja sekoboltsilla ei ole asetta mutta on kontrollia. Libertarismi tarkoittaa kontrollia, joka ei loukkaa yksilönvapautta. Yksilönvapautta libertaristisessa mielessä ei loukkaa se, että yksityiset koulut tai asekaupat eivät halua sallia tai myydä kaikille aseita. Monet libertaristit eivät "unohda" sitä tosiseikkaa, että ihminen on pohjimmiltaan paha ja jos ihmisille ei pidetä kuria, he alkavat vahingoittamaan toisiaan. Libertaristien utopiaa ei nähty kerta toisensa jälkeen, kun yhteiskunnat romahtavat. Yhteiskunnat romahtamisesta seuraa yleensä autoritaarinen järjestys päinvastoin.

Somalia ei ole tuottanut ihanneyhteiskuntaa eikä libertarismia, mutta sen vapautuminen marxilaisesta diktatuurista on tutkimusten mukaan parantanut elämän laatua monien mittarien mukaan. "Failed state" eli epäonnistunut valtio on valtiouskovaisten mukaan katastrofi, mutta empiiristenkin tutkimusten mukaan Somalian tilanne on parantunut marxilaisen valtion romahdettua.

Sotaherroja on kaikkialla - Suomessakin Tarja Halonen on sotaherra puolustusvoimien ylipäällikkönä. Sotaherrahallinto on siis järjestetty yhteiskunta. Klaanihallinto on perinteinen somalien järjestäytynyt yhteiskunta eikä suinkaan järjestäytyneen yhteiskunnan vastakohta. Rosvoparoni on vasemmistopropagandistien iskusana, joka ei kuvaa todellisuutta.

Matti said...

Pekka-Eric Auvinen ei julistautunut samankaltaisten aatteiden kannattajaksi kuin libertaristit yleensäkin vaan hän vastusti libertarismin perusajatusta henkilökohtaisesta koskemattomuudesta ja siksi tappoi ihmisiä. Hän kannatti pikemminkin uusvasemmistolaisuutta, jonka pohjalta on syntynyt terroristeja ennenkin.

asehullu said...

Jos ihmisten vapaa aseenkanto-oikeus johtaa ammuskeluihin, niin miten selitätte Vermontin, Alaskan ja Texasin kaltaisten paikkojen suunnattoman rauhallisuuden muuhun USA:n verrattuna? Miten selitätte tämän?