To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility.
- John Stuart Mill -

None shall be one's slave, none shall be one's master; everyone shall have the same rights, same priviledges, same justice.

- Antti Chydenius -

Any sufficiently sophisticated human thought is impossible to distinguish from artificial intelligence.

- The Ironmistress -

Monday, October 10, 2011

Disinformaatio, propaganda, indoktrinaatio

Sun Tzun mukaan kaikki sodankäynti perustuu petokselle ja täsmälleen samaan johtopäätökseen ollaan päädytty myös Raamatussa, jossa Gideon hämää midianilaisia trumpetinsoitolla uskottelemaan, että hänen armeijansa on valtavasti isompi kuin mitä se on. Myös Shaul ha-Tarsi alias P. Paavali toteaa seuraajilleen, että olkaa viattomia kuin kyyhkyset ja kavalia kuin käärmeet eli harhautus ei ole tuntematon taktiikka Lännessäkään. Joka ei usko, miettiköön Odysseusta, Kassandraa, Laokoonia ja Troijan hevosta.

Ruukinmatruuna on useasti todennut, että politiikka on pettämisen taitoa ja tämä on syy, miksi ruukinmatruuna ei itse lähde mukaan politiikkaan. Ei, vaikka tarjottaisiin timantteja kultalautaselta. Joko hänet syötäisiin tai sitten hän itsekin korruptoituisi.

Mutta politiikanteon ja pettämisen rautainen kolmio on disinformaatio, propaganda ja indoktrinaatio. Ne ovat pettämisen ja huijaamisen keinoja, joilla harhautetaan vastustajia ja vakuutetaan omia - pohjimmiltaan on kuitenkin kyse samasta asiasta.

Disinformaatio tarkoittaa joko tietoista valehtelua ja virheellisten tietojen syöttämistä - tai sitten puolitotuuksia. Tyypillinen disinformaatio on joko täyttä palturia - mahdollisimman raflaavalla tavalla esitettynä, mukaanlukien täysin keksittyjä dokumentteja, teeskenneltyjä asiantuntijalausuntoja ja valheita - tai totuutta ja valehtelua sotkettuna yhteen sellaisieksi sopaksi, josta ei Erkkikään ota selvää.

Kaikista kansakunnista ehkä Venäjä on kunnostautunut parhaimmin disinformaation saralla, ja Siionin Viisaiden pöytäkirjat ovat surullisen kuuluisa esimerkki tällaisesta disinformaatiosta; ne olivat peräisin tsaarin salaisen poliisin, Ohranan, disinformaatio-osastolta. Mutta me X-sukupolven lapset varmasti muistamme käsitteen "ydintalvi". Wikipedian mukaan se on disinformaatiota - peräisin KGB:n valehtelukoneistosta, ja tarkoituksena oli masinoida länsimaiden mielipideilmastoa euro-ohjuksille vastaisiksi. KGB oli soluttautunut varsin hyvin sekä rauhanliikkeeseen että ympäristöliikkeeseen, ja suurin osa kaikesta siitä, mitä nykypäivänä asiasta tiedämme - varsinkin ydinvoimavastaisuudesta - on peräisin KGB:n disinformaatiopajasta. KGB:n tarkoituksena oli lietsoa Euroopassa ydinvoiman vastaista mielialaa niin, että Eurooppa pysyisi riippuvaisena öljystä ja hiilestä, ja Eurooppaa voitaisiin näin kiristää energialla.

Kukapa tietää, kuinka paljon disinformaatiota nykypäivänä mahtaakaan olla liikkeellä? Sitä ei moni tiedä, mutta ruukinmatruuna on hyvin varma siitä, että paljon "tieteen" nimellä markkinoidusta asiasta on disinformaatiota. Tai ainakin puolitotuuksia.

Propaganda puolestaan tarkoittaa tietoa, jota levitetään tarkoituksena muokata kohteen mielipidettä. Propaganda saattaa olla valheellista tai tosipohjaista, mutta on usein yksipuolista ja saattaa valaista asiaa ainoastaan propagandan tuottajalle hyödyllisistä puolista.

Propaganda on tiedon pakkosyöttöä, jossa vaihtoehtoisille käsityksille ei anneta sijaa, eikä vastaanottajalle anneta mahdollisuutta kritiikkiin. Lähes poikkeuksetta propaganda nykymuodossaan viittaa nimenomaan väärään tai ainakin vääristeltyyn tietoon, jonka tarkoituksena on valheen ja hämmennyksen luomisen kautta vaikuttaa mielipiteen muodostamiseen. Propaganda on erityisesti totalitarismin työkalu. On kuitenkin huomionarvoista, että hajonneessa sosialistisessa maailmassa termillä ei ollut samanlaista kielteistä kaikua, vaan sosialismin levittäjät käyttivät avoimesti "propagandaa" ja "agitaatiota", agitproppia, tiedon välittämisessä, valistuksessa ja opetuksessa. Kansallissosialistisessa Saksassa propagandasta luotiin kertakaikkiaan tiedettä, ja Joseph Goebbelsia pidetään yhä tänäkin päivänä nykyaikaisen propagandan isänä.

Agitaation (kiihotuksen) ja propagandan välinen ero on häilyvä. Usein ero syntyy niiden harjoittajien välisistä pyrkimyksistä erottua muista. Propaganda on myös läheistä sukua mainonnalle ja käyttää monelta osin samanlaisia tehokeinoja kuin kaupallinen vastineensa. Mainonnalle on tyypillistä kuvata myytävänä olevaa tuotetta yksipuolisen ylistävästi. Lisäksi sekä propaganda että markkinointi ovat molemmat olleet nopeita hyödyntämään tiedonvälityksen kehityksen tuomia uusia viestintyyppejä.

Propaganda on perinteisesti jaettu kolmeen osa-alueeseen

* Valkoinen propaganda - tulee lähteestä, jonka alkuperä on selvä.
* Harmaa propaganda - on tietoa, jonka alkuperä vaikuttaa olevan puolueeton lähde, muttei sitä todellisuudessa ole.
* Musta propaganda - on tietoa, joka on naamioitu tulemaan ystävällismielisestä lähteestä, mutta on todellisuudessa päinvastaista.

Propagandan keinoja ovat väärät uutiset tai väärin painotetut uutiset, uutisten valikointi, tiedon manipulointi ja lavastaminen. Propagandan ja disinformaation raja on häilyvä, mutta disinformaatio on yleensä tarkoitettu "viholliselle" kun taas propaganda "omille".

Indoktrinaatio eli iskostus puolestaan tarkoittaa sellaiseen opettamiseen tai tiedonjakoon, jossa kohde asetetaan sellaisen tiedonjaon kohteeksi, johon annetut opetussisällöt vain siirretään. Indoktrinatiivinen opetus on kohteen tarkoituksellista alaikäisenä pitämistä; hänelle ei missään vaiheessa anneta mahdollisuutta kyseenalaistaa omaksuttavaa opetusta. Kohde ei missään vaiheessa nouse tasolle, jossa hän voisi itsenäisesti arvioida iskostettavan doktriinien tai oppien sisältöjen pätevyyttä. Samalla kohteelle tarjotaan palkintoja ja mielihyvää oikein omaksutusta opista. Drilliharjoitus ja resitointi ovat tyypillisiä esimerkkejä indoktrinaatiosta.

Laajemmin ymmärrettynä indoktrinaatio on sanoman tuottajan vaikuttamaan pyrkivää viestintää, jossa viestinnän kohde ei tiedosta olevansa vaikutuksen kohteena. Mikäli viestinnän kohteelle paljastuu, että häneen on yritetty vaikuttaa, muuttuu indoktrinaatio hänen kannaltaan propagandaksi. Kun lukijoiden, katselijoiden ja kuulijoiden tiedot ja lähdekritiikki kehittyvät, yhä suurempi osa indoktrinaatioksi tarkoitetusta vaikuttamisesta muuttuu vastaanottajan kannalta propagandaksi, koska hän tiedostaa vaikutusyrityksen.

Indoktrinaatiota voidaan toteuttaa objektiivisesti sääntelemällä uutisvirtaa ja uutispainotuksia joukkotiedotusvälineissä. Kun asiasta tuotetaan uutisia valikoimalla riittävän yksipuolinen kuva, alkaa yleinen mielipide muodostua halutun kaltaiseksi, vaikkei käytettäisi propagandan menetelmiä. Goebbelsin mukaan kun valhetta toistetaan riittävän monta kertaa, se muuttuu totuudeksi ja siitä tässäkin on kyse. Lisäksi kun asia tiivistetään sopivaksi iskulauseeksi ja sitä jauhetaan riittävästi, se iskostuu.

Mitä siis voidaan todeta disinformaatiosta, propagandasta ja indoktrinaatiosta? Ainakin sen, että me joudumme kaikki jatkuvasti niille alttiiksi ja niitä käytetään politiikan teon välineinä. Skeptinen ja epäluuloinen asenne on aina hyväksi, eikä mitään kannata uskoa suoralta kädeltä. Mutta myös epäilyä itseäänkin on syytä epäillä; myös kiistäjät voivat käyttää disinformaatiota, indoktrinaatiota tai propagandaa. Kaikki kiiltävä ei ole kultaa, mutta myöskään kaikki kulta ei kiillä.

23 comments:

Tomi said...

RM annappa lähteet sille, että KGP olisi ydinpelottelun takana. Wikipedia ei tiennyt tätä kertoa ainakaan ydintalvesta.

Taitaa olla taas höpötyksiäsi.

Ironmistress said...

Tomi, luepa se Wikipedia-linkki disinformaatiosta, http://en.wikipedia.org/wiki/Disinformation. Asia on mainittu siellä.

Tomi said...

RM artikkelissa ei ole mitään viitettä.
Ydintalviartikkelin mukaan huoli nousi ensimmäisenä länsimaisten tiedemiesten toimesta.

Ironmistress said...

(Huokaus) Suora snipetti kyseisestä artikkelista:

Disinformation by the KGB: According to senior SVR officer Sergei Tretyakov, the KGB was responsible for creating the entire nuclear winter story to stop the Pershing missiles.[1] Tretyakov says that from 1979 the KGB wanted to prevent the United States from deploying the missiles in Western Europe and that, directed by Yuri Andropov, they distributed disinformation, based on a faked "doomsday report" by the Soviet Academy of Sciences about the effect of nuclear war on climate, to peace groups, the environmental movement and the journal AMBIO.[1][2] Another successful example of Soviet disinformation was the publication in 1968 of Who's Who in the CIA which was quoted as authoritative in the West until the early 1990s.[3]

Snowcamo said...

Rapatessahan roiskuu, mutta pikkuisen tarpeettoman monella tapaa epätarkka oli tuo viittaus Raamattuun.

Ensinnäkään lausuja ei ollut P. Paavali, vaan Jeesus K. (Matt. 10:16). Toisekseen sen sijaan että siinä kehotettaisiin olemaan 'kavalia kuin käärmeet', siinä kehotetaan olemaan 'viisaita (phronimos) kuin käärmeet'. Sanan voisi kääntää myös 'järkeviä', mutta mitenkään siihen ei saa sisällytettyä petosta tms. kavaluutta.

Vai oliko RM:n tarkoitus demonstroida käytännössä mustaa propagandaa? :-)

Tomi said...

Entä sitten, jos joku pelle väittää, että ydintalvi olisi heidän keksintönsä. Kuitenkin julkisuuteen huoli nousi länsimaisten tiedemiesten toimesta.

Ei poliitikkojen ei neuvostotiedemiesten.
Joten KGP ei ollut sen takana.
Yleensäkin ydinpelot syntyivät greenpeacen ja Tshernobylin toimesta.

KGP:llä ei ollut osaa eikä arpaa.
Ydintalvi on edelleenkin suht. validia tiedettä. Tosin uusimmat mallit eivät ennusta kylmenemisen olevan niin rajua kuin vanhemmat. Joten ydintalvi oli ja on reaalinen pelko eikä pelkkää disinformaatiota.

Melkein aina kun höpistään disinformaatiosta, niin kyseessä on salaliittohörhöily.

Juoni said...

Lähes koko 1900-luvun jälkipuoli ja 2000-luvun alkukin tähän asti on ollut yhtä disinformaation riemuvoittoa kommunismeineen, sosiokonstruktivismeineen, feminismeineen ja monikultturismeineen. Loppu tälle hulluudelle tosin on jo alkaa olla näkösällä. Saa nähdä koska suunta kääntyy.

Ironmistress said...

Tomi, sekä ympäristöliike, rauhanliike että ydinvoimanvastustusliike olivat läpikotaisin Neuvostoliiton ja KGB:n soluttamia. Tuo koko ydintalvihöpötys oli KGB:n keksintöä, ja länsimaiset tiedemiehet ottivat sen vakavasti.

Vähän sama juttu kuin ydinvoimavastaisuudessa. Se oli olemassa jo 1970-luvulla, se räjähti käsiin Three Mile Islandin onnettomuuden jälkeen 1979 ja se onnistui 1980-luvun alkuvuosina sabotoimaan tehokkaasti kaikki Länsi-Euroopan yritykset päästä eroon fossiilisista polttoaineista. Se oli täysin Neukkulan masinoima juttu, ja siihen liittyi disinformaatio ydinvoiman vaaroista.

Mutta homma läimäsi ikävästi omille näpeille Tšernobylin jälkeen...

Ironmistress said...

Tomi, todettakoon vielä, että älykkäitä ihmisiä on paradoksaalisesti helpompaa petkuttaa kuin tyhmiä. Tämä siksi, että tyhmät ihmiset yleensä tuntevat rajansa, kun taas älykkäät kuvittelevat olevansa petkutukselle immuuneja, ja siksi tulevat vedetyksi nenästä. Too Dumb to Fool on jo klišee.

Maailma on toki täynnä salaliittoteorioita, mutta Venäjä (ja Neukkula) on oikein erikoistunut niiden synnyttämiseen. Siihenhän disinformaatiolla oikeastaan pyritään.

Sika said...

Eikös tässä jonkun aikaa sitten julkisuudessa ollut juttua miten tietämättömät kuvittelevat tietävänsä enemmän ja tietävät taas vähemmän. Oikeastaan kun muistelen niin taisi asiasta olla juttua myös tässä blogissa?

Mutta kuitenkin, sen tarkemmin asiaa tietämättä voisi hyvin kuvitella tuon pätevän myös älykkyyteen.

Onko muuten tuosta että älykkäämpiä olisi helpompi petkuttaa jotain tutkimusta tai yleensä faktaa, muutakin kuin että joku historiallinen henkilö on niin sanonut?

Ironmistress said...

Sika, kyllä vain!

Lenin halveksi avoimesti älykköjä juuri tämän vuoksi, ja totesi, etteivät älyköt suinkaan ole kansakunnan aivot vaan p*skaa. Hän sanoi Gorkille "kaikista muista yhteiskuntaluokista meidän pitää olla huolissamme, mutta ei intellektuelleista - he uskovat ihan mitä tahansa".

Sika said...

Siis kyllä vain on faktaa/tutkimuksia? Oisko viitettä?

Sikäli en pidä tuota lainkaan mahdottomana, sanoisin sen kuitenkin olevan luonteenpiirre mikä ei täysin suoraviivaisesti liity älykkyyteen.

Ja niin, MINUAhan luonnollisesti ei ole helppo huiputtaa:)

Tomi said...

RM, Lenin ei koskaan noin sanonut. Se on myöhemmin häneen liitetty.

Anonymous said...

En tiennytkään, että Carl Sagan oli KGB:n agentti.

http://pynthan.com/vri/nwaos.htm

Ironmistress said...

Tomi, nuo sitaatit löytyvät Leninin teoksesta "Mitä on tehtävä". Ne ovat Leniniä itseään.

Ironmistress said...

Ano, hän tuskin oli KGB:n agentti. Pikemminkin hän oli hyödyllinen idiootti.

Ironmistress said...

Kun tulee mietittyä, että koko ydintalvijuttu on osoittautunut palturiksi ja KGB:n disinformaatioksi, niin kuinkahan paljon tarkoitushakuista stiiknafuuliaa sitä oikein mahtaakaan tiedemaailmassa olla?

Tämä on jälleen yksi syy olla luottamasta mihinkään tieteeseen kuin jumalansanaan. Kyse voi olla disinformaatiosta.

Tomi said...

RM sinä et ole vielä sisäistänyt, että tiede on ehdottomasti aina oikeassa ja tiedemiehen sana on kuin jumalien puhetta.

Tavallisten pulliaisten tulisi niellä tiedemiesten näkemykset sellaisenaan ja toistella niitä aina kun on mahdollista.

Tomi said...

RM harvalla kuitenkaan riittä tietämys asiantuntijuus muodostaa perusteltu kanta tieteellisissä kysymyksissä.
Siksi peruslähtökohta on, että tiedeyhteisöä olisi kuunneltava.

Ironmistress said...

RM harvalla kuitenkaan riittä tietämys asiantuntijuus muodostaa perusteltu kanta tieteellisissä kysymyksissä.

Mutta sen verran tolkkua pitää olla, että ymmärtää että maailmassa on liikkeellä valtava määrä tarkoitushakuista disinformaatiota jota markkinoidaan "tieteen" nimellä.

Siksi peruslähtökohta on, että tiedeyhteisöä olisi kuunneltava.

Ns. terve epäluulo ei ole kiellettyä ja yleensä jopa suotavaa.

Anonymous said...

Minun on kyllä vaikea nähdä, että Sagan olisi ollut "hyödyllinen idiootti". Vaikka joku KGB:n edustaja olisikin hänelle vihjannut jossain konferenssissa asiasta, raportoi esimerkiksi ensimmäinen TAPPS-tutkimus kuitenkin Saganin ja kumppaneiden oman mallinnustyön tuloksia. Sagan ja kumppanit eivät siis perustaneet lausuntojaan KGB-lähteisiin, vaan omiin havaintoihinsa.

Myöhemmät tutkimukset (Yhdysvalloissa, Neuvostoliitossa, jne.) ovat esittäneet erilaisia lopputuloksia ydinsyksystä ydintalveen, mutta kaikki ovat varoittaneet vakavista seurauksista maataloudelle. Tämä onkin paras tapa erottaa disinformaatio oikeasta informaatiosta: useat toisistaan riippumattomat lähteet ovat samaa mieltä.

En siis näe KGB:n kädenjälkeä tässä asiassa.

Yleisesti ei tietenkään yksittäiselle tieteelliselle tutkimukselle pidä antaa paljon enempää painoarvoa kuin kuulopuheelle. Mutta kaksi tai useampaa tutkimusta eri ryhmiltä samoilla tuloksilla onkin jo vakuuttavampaa.

-Dürrer

11111111111111 said...


The Art of War in EVE Online

Found Tyche? said...

Käy sääliksi yhtä vanhaa ystävää,
jonka kanssa saattoi joskus ennen
pohdiskella monia asioita.

Sitten hänen puolisostaan tuli
kansanedustaja, ja nyt hänellä
ei sitten voi käytännössä olla
juuri muita mielipiteitä kuin
ao. puolueen kanta. Puolisoa
kun pitää tukea.