To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility.
- John Stuart Mill -

None shall be one's slave, none shall be one's master; everyone shall have the same rights, same priviledges, same justice.

- Antti Chydenius -

Any sufficiently sophisticated human thought is impossible to distinguish from artificial intelligence.

- The Ironmistress -

Friday, October 28, 2011

Pyhäinjäännöksensä kullakin

Monissa uskonnoissa pyhäinjäännöksillä eli reliikeillä on hyvin suuri merkitys - ne kertovat entisistä ajoista ja saavat ajattelemaan pyhiä asioita. Toisinaan uskotaan, että pyhäinjäännöksissä itsessään on manaa, ts. taikavoimaa, joka saa aikaan ihmeitä. Pyhäinjäännökset eivät rajoitu kristinuskoon ja buddhalaisuuteen, vaan myös ateisteilla on oma pyhimyskulttinsa - ja pyhäinjäännöksensä.

Meillä on ollut tapana nauraa keskiajan ihmisille ja sille, kun about joka kirkkoon järkättiin omat pyhäinjäännöksensä ja niillä käytiin kauppaa. Mutta meidän aikamme ei mitenkään eroa siitä. Sillä mitäpä tuo Teräsmiehen luojan Jerry Siegelin hiuskiehkura on muuta kuin pyhäinjäännös? Ei mitään uutta auringon alla, eivätkä keskiaikaiset esivanhempamme olleet lopultakaan yhtään sen typerämpiä kuin oman aikamme ihmiset.

15 comments:

Miltton Friidman said...

Onko tässä taka-ajatuksena se, että kaikenlainen "taikauskoisuus" olisi kadonnut nykyaikaan mennessä?

Onhan meillä ihmisiä, jotka kääntyvät tänäkin päivänä wiccaan, uuspakanuuteen, new ageen yms. keijuhöttöön.

Anonymous said...

Pakko kuitenkin tähän tarkentaa: Leninin mausoleumi ei ole ateistien pyhimyskultti ja/tai pyhäinjäännös. Kyseessä on kommunistien pyhimyskultti ja/tai pyhäinjäännös. Kommunisti != Ateisti, vaikka tiettyä leikkaavuutta onkin.

Kari Rydman said...

Entäs sitten John Lennonin hammas, joka on myynnissä...

HoHoFoo said...

Tuo ateismin pyhäinjäännöksistä kirjoittaminen on minusta hieman harhaanjohtavaa. Eikö olisi parempi puhua kommunismin pyhäinjäännöksistä?

Ateismi on vain seuraus. Minulla syy on rationalismi ja naturalismi. Kommunismissa ateisimin syy on kommunistinen ideologia(uskonto)

Anonymous said...

Hintalistaa vaan pystyyn matruunan kiehkuroista, pöksyistä, näppiksestä sun kaikesta.

Jukka

Ironmistress said...

Auh.

Kimmo said...

Leikkaamalla hiuskiehkuran irroitus sattuu vähemmän kuin kiskaisemalla.

tommi said...

Ei kai kukaan kuitenkaan oikeasti usko, että Leninin ruumis tai jonkun hiukset voivat vaikuttaa mitään mihinkään. Muistoesineinä ne tietenkin saattavat olla ihan mukavia ihmisille, joille kommunismi tai sarjikset ovat läheisiä.

Tämänkin blogin uskontokeskustelu menee mielestäni sivuraiteille sen takia, että oikeasti näissä maailmankatsomuksellisissa riidoissa kysymys ei ole uskonnosta vaan taikauskosta. Siis siitä, tehoavatko poppakonstit fysikaalisessa maailmassa vai eivät.

Uskonnoilla, varsinkin suosituilla, on tietenkin hienoja teologioita mutta suurin osa uskovaisista on yksinkertaisesti taikauskoisia.

Anonymous said...

Leninin muumion maailmanvalloituksesta saisi ö-luokan kauhuleffan tai ainakin kännykkäpelin.
-johan-

Anonymous said...

Johanille: Väitätkö, että Simpsonit ovat Ö-luokkaa?

http://www.youtube.com/watch?v=ZIeiS35NviU

:)

Found Tyche? said...

Jos on pyhäinjäännöksiä,
on myös pahainjäännöksiä?

Hopliitti said...

Heh, uskotaanhan meillä talismaaneihinkin, siihen että esineillä on maagisia voimia joilla ne vaikuttavat ihmisen mieleen ja toimintaan.

Erityisesti ampuma-aseet ovat tämmöisiä pahoja talismaaneja jotka pelkällä läsnäolollaan laukaisevat koulusurmia ja muuta kamalaa. "kappas vaan, tuossahan on järeä puoliautomaattinen käsiase. Menenpä siis tappamaan perheeni ja itseni."

Koska ampuma-aseet ovat niin paha ju-ju niin kieltäähän ne pittää. Ja ihmiset joilla niitä on tai jotka ovat niistä kiinnostuneita pitää sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle tai pakottaa joihinkin loppumattomiin nöyryyttäviin riitteihin joissa paha karkoitetaan heistä.

Anonymous said...

> myös ateisteilla on oma pyhimyskulttinsa - ja pyhäinjäännöksensä

> (siis Lenin)

Kiitos, että olet sylkenyt meidän kannakselaisten ateistien päälle. Melkein jo odotin Stalinia. Ai, mutta se saatana olikin pappisseminaarilainen. My bad.

Ironmistress said...

Pahainjäännöksiä kutsutaan voodoossa nimellä juju. Esineillä, jotka ovat jujuja, katsotaan olevan pahaa tai vahingollista manaa, joka aiheuttaa harmia käyttäjille ja läsnäolijoille. Tämä on sukua polynesialaiselle tabu-käsitteelle.

Sika said...

Sulla on yleensä ihan mielenkiintosia juttuja, mut jostain syystä uskontojutut lähtee aina lapasesta.