To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility.
- John Stuart Mill -

None shall be one's slave, none shall be one's master; everyone shall have the same rights, same priviledges, same justice.

- Antti Chydenius -

Any sufficiently sophisticated human thought is impossible to distinguish from artificial intelligence.

- The Ironmistress -

Wednesday, October 5, 2011

Raakaa peliä peruskoulussa

Iltalehti tietää kertoa, että muuan yksityinen turkulainen turvallisuusyritys on löytänyt oivan markkinaraon.

Se on nimittäin alkanut markkinoida turvallisuuspalveluita koulukiusatuille. 50 eurolla per tunti se tekee lopun koulukiusaamisesta. He lupaavat selvittää asian niin perusteellisesti kuin vain mahdollista, todeten kykenevänsä "olla yksinkertaisesti vaan kovempia kuin monet vanhemmat voivat siinä tilanteessa olla." He sanovat pitävänsä huolta siitä, että koulu joutuu kantamaan vastuunsa. Vanhemmilla ei välttämättä riitä jaksaminen siihen.

Ruukinmatruunalla nousevat nyt antennit pystyyn. Tällainen paralegaali toiminta herättää ristiriitaisia tunteita. Tiedämme, miten munattomia ja sisuttomia koulut voiva tässä asiassa olla, tiedämme, miten asiaa hyssytellään ja vaietaan kuoliaaksi, ja tiedämme, millainen riesa koulukiusaaminen voi olla - se voi helposti eskaloitua suoranaiseksi terroriksi. Mutta samalla koko homma haiskahtaa virolaiselta velanperinnältä. Yksityisillä turvallisuusfirmoilla on Suomessa hyvin kyseenalainen maine väkivaltaisuuden, kovaotteisuuden ja olemattomien psykologisten taitojen osalta.

Ja silti 50 euroa per tunti on halpa hinta, jos sillä saadaan koulukiusaaminen loppumaan. Ainakin ne, kenen lapset on terrorisoitu itsemurhaan tai joille on kiusaamisesta tullut post-traumaattinen stressioireyhtymä tai elinikäinen henkinen vamma, varmasti mielellään maksavat jopa tuhatkin euroa, jos se terrori vain saadaan loppumaan.

Ruukinmatruuna tyytyy toteamaan: näin pahaksi on homma mennyt. Ehkä se kotikoulu saattaa tällaisissa tilanteissa sittenkin olla se pienimmän riesan tie.

10 comments:

kati sinenmaa said...

Jotenkin nyt tuntuu, että tällä uutisella koulumailmasta on tismalleen sama syy mitä oli edellisen blogin aiheessakin.

Onhan jo busseissakin virallisia valvojia valvomassa bussikuskien kiusaamista, joten sama meininki vaan kaikkeen muuhunkin; Rikkailla onkin jo yksityiset turvamiehet heidän kodeissaan...
Hankkikaa tekin oma henkilökohtainen vartija, eikä maksa paljoa, kunhan vaan muistatte joka tunti katsella pörssikursseja ja pelata sitä peliä....

Vuonna 1957 koulun aloittaneena tiedän, että minun lapsuudessa kukaan ei olisi voinut ajatellakaan tällaista menoa ja meininkiä. Olin koulusta poissa tasan kahden tuntia sen kahdeksan vuoden aikana, mitä kansa- ja kansalaiskoulu kesti, eli ei todellakaan ollut mitään kiusaamista...

Ja en muistele pahalla edes sitä, että joskus sain karttakepistä näpeilleni ;-)

Vielä sen verran, että lapsuudessani, kaivoskylässä, kotiovet eivät olleet lukossa; en koskaan tarvinnut kodin avainta, koska kaikkien kodit olivat vailla lukitusta; voimme mennä kylään kavereille tai kaverit tulivat meille .. mutta aina koputimme ja kysyimme luvan.

Tuollainen kuulostaa varmaan monista utopialta, mutta niin vain oli. Ei se ole minusta huono juttu, kun tahtoisin tuollaiset asiat takaisin. Kouluun opettajille täydet kurinpitovaltuudet, niin kyl se siit --

Nynny Nyhverö said...

Poliisin ja Opetushallituksen kommentit ovat niin tyypillisiä. En tiedä mistä heikäläisten asenne johtuu. Joko he eivät tajua että koulun henkilökunta on kyvytön estämään kiusaamista, tai kyseessä on joku nokkimisjärjestys: ”Älkää te tähän puuttuko koska me olemme opetusalan ammattilaisia ja vain meillä on pätevyys käsitellä lapsia.”

Kiusatun vanhemmat ovat tosiaan heikoilla kun vastassa on koulun ylimielinen henkilökunta ja virkamieskoneisto.

Markku said...

Kuulosti tosiaan ylimieliseltä selittelyltä tuo Opetushallituksen edustajan kommentti. Koulutusbyrokraatit jos ketkä ovat norsunluutorneissaan irrallaan todellisuudesta. Tuo bisnesideahan on aivan loistava. Koulut ovat kuulemma julkisia paikkoja, joten ulkopuolinenkin voi siellä käydä teknisin välinein tallentamassa näyttöä kiusaamisesta. Parasta on, että kiusaajalle voidaan lätkäistä lähestymiskieltoa, mikä merkitsee, että hänet poistetaan kouluyhteisöstä eikä kiusattua, kuten nykykäytäntö on. Tämä on askel oikeaan suuntaan. Eivät laiton uhkaus, kunnianloukkaus tai pahoinpitely voi olla lastenkaan kesken sallittuja tekoja.

Anonymous said...

Vai olisiko sittenkin parempi opettaa lapset hoitelemaan koulukiusaajat ihan itse? Saattaisivathan he saada siitä taitoja myöhempää elämääkin varten.

Anonymous said...

Kati Sinenmaa lie käynyt koulunsa peräti lintukotolassa. Minä aloitin kouluni kymmenen vuotta myöhemmin ja kokemukseni koulumaailmasta eivät ole ollenkaan noin auvoisia.
Ovetkin olivat lukossa, ei hullukaan Helsingissä ovia auki jättänyt.

Sika said...

Mun mielestä toi on ehdottomasti huono idea, tosin se luultavasti on silti parempi kuin antaa lapsen olla koulukiusattu.

Vois kuvitella et opetushallitus mieluummin pohtisi miksi vanhemmat kokee tarvetta tommoselle palvelulle ja poistais syyt kuin lähtis valittamaan ettei tommosta sovi.

Ironmistress said...

Ano, Katin avainsana on "kaivoskylässä". Pienyhteisössä kaikki tuntevat toisensa ja tietävät toistensa tekemiset. Tämä lisää yhteisön sisästä koheesiota ja luottamusta - tosin lieveilmiöt ovat myös vakavia.

Kainuussa ja Lapissa ei ole viime aikoihin saakka ollut tapana lukita ovia. On jätetty harja nojalleen ovenpieleen kertomaan, että isäntäväki on asioilla.

Keskisuuret kaupungit voivat olla todellisia käärmeenpesiä. Panu Höglund on useasti kirjoittanut savolaisesta sellukaupungista, ja sen terrorihelvetistä. Suurkaupungeissa sensijaan kaupungin koko tarjoaa anonymiteetin.

Kimmo said...

Tästä on aikoinaan tullut vastaan mielenkiintoinen piirre "hyvämaineisesta" ja vähemmän "hyvämaineisesta" koulusta. Tuolla "hyvämaineisessa" oli kaikenlaista pienempää ja isompaa häiriötä, jota ei kai sitten tapahtunutkaan. Esimerkiksi oppilas potkittiin välitunnilla sairaalakuntoon, eivätkä opettajat "tienneet" asiasta mitään. Vähemmän "hyvämaineisessa" koulussa ei ollut tarvetta pitää yllä julkisivua, joten kaikkeen epäasianmukaiseen puututtiin heti ja tarmolla.

kati sinenmaa said...

No, ei se avoimuus rajoittunut ainoastaan siihen Outokumpu OY:n kaivoskylään (Hämeessä), vaan myös ympäröivässä maaseudussa oli sama meininki; Oli tuttuja myös maataloista, joihin me lapset mentiin sisään lukitsemattomista ovista.

Sitä ei pidetty mitenkään pahana, että mentiin johonkin taloon ihan keittiöön asti, mistä sitten kysyttiin, että mitäs kuuluu, otatko lautasellisen...; Koskaan kukaan ei muistini mukaan ärähtänyt, että mitä perhanaa sää täällä teet.

Näihin kokemuksisiini perustuen en voi käsittää sitä valtava paskanvyörytystä suomalaisia kohtaan; että me muka ollaan töykeitä ja muuta paskaa.

Joka ikinen ulkomaa kertoo omissa mainosesitteissään, miten vieraanvarainen kansa me olemme.
Egyptin suurin lehti kertoo jopa, että Suomi on muslimien taivas! Mitäs siihen sanotte, te, jotka uskotte sokeina mokuttajien pilkkapuheet suomalaisuudesta?

Minä haluan takaisin siihen maailmaan, missä lukkoseppien ammatti ei ollut kovin suosittu, ja missä viattomuus oli tiedostamatonta arkea!
Ja minä haluan silti pitää myös tämän teknisen edistyksen, mutta ilman rikkaita ja rikollisia.

Se on tiede ja tekniikka, joka kehittää maailmaa; Rikkaat ja rikolliset (poliitikot) ovat vain yhteiskuntien kehittymisen jarru.

11111111111111 said...

Onkohan jo turvallisuuspalveluita nettikiusatuille?

Jotenkin uskaltanut edes googlettaa ;)

Jukka