To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility.
- John Stuart Mill -

None shall be one's slave, none shall be one's master; everyone shall have the same rights, same priviledges, same justice.

- Antti Chydenius -

Any sufficiently sophisticated human thought is impossible to distinguish from artificial intelligence.

- The Ironmistress -

Friday, October 7, 2011

Sukkasaippuaa Kreikalle

Termillä sukkasaippua on hyvin huono kaiku. Se tarkoittaa sakinhivutusta, jossa kohteeksi joutuva törttöilijä painetaan kiinni sänkyyn ja jokainen rankaisija mätkäisee rangaistavaa astalolla, joka koostuu pitkään sukkaan tungetusta saippuapalasta. Erinomainen kuvaus sukkasaippuasta löytyy Stanley Kubrickin elokuvasta Full Metal Jacket. Sukkasaippua tekee erityisen kipeää osuessaan kasvoihin, sukuelimille tai rintalastaan. Tähän rangaistusmuotoon turvaudutaan epävirallisena kostona kollektiivirangaistuksesta - siis siitä, että koko porukkaa rankaistaan kun yksi törttöilee.

Mutta julmuudestaan huolimatta sukkasaippua on varsin tarpeellinen toimenpide, sillä se on yksi altruistisen rangaistuksen muoto. Yhteisö ei hyödy siitä mitenkään ja se vahingoittaa yhtä sen jäsentä, mutta se on samalla vertaiskontrollia. Se on hyvin selkeä ilmaus siitä, että viiteryhmä ei hyväksy yhden jäsenensä käyttäytymistä. Altruistinen rankaiseminen on erittäin olennaista sosiaalisten rakenteiden toimimiselle ja yhteistoiminnan mahdollistamiselle. Altruistinen rankaiseminen tarkoittaa sitä, että yksilö on valmis rankaisemaan toista vaikka se aiheuttaa hänelle itselleen materiaalista haittaa ja siitä ei ole mitään välitöntä hyötyä. Nature-lehdessä oli tammikuussa 2002 artikkeli, jossa osoitettiin, että yhteistoiminta häviää, jos altruistinen rankaiseminen tehdään mahdottomaksi.

No. Euroopan unionin PIIGS-maat ovat törttöilleet, ja ne ovat törttöilleet todella pahasti. Siinä, missä Pohjois-Euroopan maat ovat pelanneet yhteen pussiin ja hyvin, PIIGS-maat ovat eläneet kuin siat pellossa - yli varojensa, ja toimineet epärehellisesti.

Ruukinmatruuna kirjoitti jokin aika sitten, että talouselämä on peli, jossa jokainen toimija käyttäytyy pohjimmiltaan rikollisen, gangsterin tai psykopaatin tavoin eli siis aina oletusarvoisesti epärehellisesti. Kapitalismi on erinomainen renki, mutta h*lvetin huono isäntä, ja siksi valvonta-, kontrolli- ja säätelymekanismeja tarvitaan. Mutta myös valtiot käyttäytyvät samalla tavoin. Ja Vetelä-Euroopan maat ovat jääneet kiinni in flagranto delicti.

Me täällä luterilais-kalvinistisessa Pohjoisessa emme ole huvittuneita.

Syy on yksinkertainen: veteläeurooppalaiset ovat, paitsi olleet epärehellisiä, myös sabotoineet yhteistä asiaa ja toimineet tavalla, joka on ollut vahingoksi sekä kokonaisuudelle (EU:lle) että sen altruistisesti toimineille jäsenille (protestanttiselle Euroopalle). Ja me olemme joutuneet maksumiehiksi näiden PIIGS-maiden porsastelulle.

No. Erehtymisiä tapahtuu, me olemme inhimillisiä, ja me jokainen voimme vahingossa sotkea asiamme. Portugali, joka tuntui olevan yhtä pahasti k*sessa kuin Kreikka, on ottanut vahingosta vaarin ja ryhtynyt toimenpiteisiin. Portugalin, samoin kuin Irlannin, ennuste vaikuttaisi olevan parempi kuin Kreikan.

Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että Kreikka on huijannut liittyessään EU:hun, Kreikka on huijannut liittyessään EMUun ja Kreikka on huijannut ollessaan korviaan myöten veloissa. Ei se vielä mitään, mutta tämä uutinen on kuin mae-geri solarplexukseen.

Kreikka siis ei käytä apuaan talousvaikeuksiensa hoitamiseen. Mitä Kreikka tekee? Se hankkii panssarivaunuja! Aseita siis.

Kreikka siis toimii piintyneen psykopaatin tavoin.

Ruukinmatruuna on tunnetusti kävelevä kokoelma latteuksia, ja tähän sopii erinomaisesti vanha suomalainen latteus Ei se tapojaan paranna joka ei mieltään pahenna eli kämmeltäjä, jota ei rangaista, jatkaa antisosiaalista käytöstään vaikka maailman tappiin saakka. Ja Kreikka sopii täydellisesti psykopaatin kuvaukseen. Mitään katumatta, mitään oppimatta, mitenkään tapojaan muuttamatta, kuin uhmaikäinen pikkulapsi.

Kreikka on siis toiminut tavalla, joka uhkaa koko Euroopan unionin sisäistä koheesiota, luottamusta ja yhteistyötä. Kreikka on toiminut antisosiaalisesti ja yhteisöä sabotoiden. Ainoa tapa palauttaa Euroopan unionin sisäinen luottamus on altruistinen rankaiseminen eli avustamisen jälkeen Kreikan hiepittäminen niin, että se todella tuntuu ja kreikkalaiset itse muistavat sen.

Kreikka siis kaipaa sukkasaippuaa.

Miksikö? Siksi, että Kreikka on jo osoittanut olevansa haluton ja kyvytön mukautumaan EU:n sisäisiin normeihin ja pelaa filunkipeliä muiden kustannuksella aina tilaisuuden tullen. Ellei Kreikkaa rankaista tästä käytöksestä, syntyy moraalikato, ja yhteistyö Euroopan unionin sisällä käy mahdottomaksi. Tällöin koko Euroopan unioni on mennyttä, EU hajoaa pieniksi, eripuraisiksi kansallisvaltioiksi jotka isommat pelurit syövät yksitellen - ja pahimmillaan on vaara, että Euroopasta tulee kolmannen maailmansodan kehto. Sitä me tuskin haluamme. Siksi meidän tulee rankaista Kreikkaa, vaikka kärsimme siitä itse vahinkoa.

Mikä olisi sopiva Kreikan kurittamisen muoto? Ruukinmatruuna ottaa lukijoiden vihjeitä vastaan.

Ja näitä samoja vihjeitä voi lähettää omalle eurokansanedustajalle.

17 comments:

Markku said...

Kreikka ei osta tankkeja Amerikasta.

Kovasti siellä kuitenkin pelätään Nato-liittolaista Turkkia ja ylläpidetään 7,6 miljardin euron vuotuisia puolustusmenoja.

japi said...

Mielestäni on ihan perusteltua pumpata sinne rahaa jos se takaa järjestelmän kasassa pysymisen. Mutta noi tankkien ostot meni jo vähän liian pitkälle. Siinäkin on toki taustalla joku vanha sopimus, ei kreikan johto voisi nykytilanteessa mitenkään tehdä noin typerästi, mutta miksi he eivät sitten siirtäneet kauppoja hieman rauhallisempaan tulevaisuuteen? Joku tässä kuviossa haisee pahasti.

Kumitonttu said...

En tiedä mikä olisi paras kurittamisen muoto Kreikalle, mutta näet Pohjois-Euroopan tilanteen jotenkin parempana kuin PIIGS-maiden, mikä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Meillä veroja kerätään tehokkaammin, mikä on pitänyt julkisen alijäämän pienempänä, mutta itse taloudenpidossa poliitikkomme ovat yhtä holtittomia.

Edellisessä ketjussa lanseerasit käsitteen "reaalikapitalismi", mistä pidin. Se on sama kuin "reaalisosialismi" on sosialismille. Ikävä kyllä "reaalikapitalismi" ei ole avoimen markkinatalouden toteutuma, kuten esität, vaan fascistisen. Joskus vuosi-kaksi sitten kommentoimme kanssasi aiheesta, ja siksi onkin hiukan erikoista, että tunnut unohtaneesi aiheen.

Eurooppalainen (ja nyt myös amerikkalainen) kuvitelma "markkinavoimien valvonta-, kontrolli- ja säätelymekanismien" toimivuudesta on karmea harha. Liberaaliin fasismiin kuuluu uhkakuvien luominen ja kansalle tarjotaan lääkkeenä juuri meidän puolueen osaavan ratkoa kyseisen ongelman. Harmi, että olet nielaissut syötteineen päivineen tuon Kataisen tragikoomisen "Otamme niskalenkin markkinoista"-sketsin.

Anonymous said...

Nuo panssarit taisivat kuitenkin olla USA:n ylijäämää ja ne saatiin ilmaiseksi, mikä ihana sana.

Eri asia on, että niiden saaminen oikeasti käyttökelpoisiksi maksaa ja paljon.

oscari said...

Ystäväni IFM:stä totesi, että Kreikan saaminen tai asettaminen selvitystilaan ei ratkaise yhtikäs mitään. Tämän tapahtuman jälkeen meno jatkuisi entisellään ja kaikki kusee kuten aiemminkin. Eli nykyisillä kreikkalaisilla asenteilla, kuten arvoisa RM toteaa, ei mistään tule mitään, ei ainakaan parannusta.

Noiden neljänsadan panssarin ostoa ennakoi kahden sotalaivan hankinta Saksasta. Kysyn vain, onko Kreikassa jo nyt vallassa sotilasjuntta, jolla on vain demokraattinen verho edesään? Viime vuosisadalla kun everstit hallitsivat Kreikkaan, niin talous siellä meni silloin yhtä kuralle kuin nytkin ja rahaa vain toisen Natomaan eli Turkin uhkan tähden!

Mutta miten kansakuntaa piiskata, ja kunnolla? Luterilais-kalvinistinen juntta ratkomaan Kreikan talouden ongelmat ja muuttamaan rakenteet. Sotilaat pois vallasta ja heidän menonsa vain 10 prosentiin nykyisesta. Taydellinen remontti valtionhallintoon, kaikki virat laukkautetaan ja voin 30 prosenttia perustetaan uudeleen ja uusin virakamiehin. Ja demokratia kukkanen parlamentti hallituksineen uudistetaan ja edut karsitaan.

Noin aluksi.

Found Tyche? said...

Eikös se sukkasaippua kuuluisi ennemminkin niille, jotka Brysselissä ja Frankfurtissa ovat muka tietämättöminä ja asioita ymmärtämättöminä katsoneet Kreikan menoa läpi sormien? Erityisesti katseet kohdistuvat ministereihin, jotka vielä joitakin aikoja sitten antoivat sen tasoisia lausuntoja kuin "me tienataan tällä", tai niihin jotka hehkuttivat Kreikan ja muiden PIIGS maiden kysyä selvitä veloistaan, joskus jopa päivää ennen kuin uutistoimistot alkoivat julistaa luokkaa "100 miljardin euron ongelmaluotot" jollakin näistä maista.

Ihmiskunnan muisti on lyhyt. On esimerkiksi olemassa tietty velkataso suhteessa BKT:hen, jonka ylitettyään yksikään maa tai valtakunta ei ole koskaan selvinnyt veloistaan. Moni maa maailmassa on nyt ylittänyt tämän tason.

Kreikan kriisi on aivan liian houkutteleva ja tehokas väline keskusjohtoisen EU-liittovaltion ajamiseksi, että joku keskimääräistä älykkäämpi toimija voisi sitä käyttää hyväkseen suunnitelmallisestikin.

Moni on myös hyötynyt siitä että Kreikka eli yli varojensa: esimerkiksi Saksan teollisuus on myynyt suuren määrän ylimääräisiä autoja ja muita tuotteita Kreikkaan. Pankkiirit ovat ansainneet jättibonuksia laina- ja johdannaiskaupoilla. Näyttää tosiaan olevan niin, että vastuullisesta pitkäjänteisestä pankkitoiminnasta ei enää myönnetä bonuksia, ja bonusjärjestelmät ovat yllättävän tehokas tapa ohjata liike-elämän toimintaa. (Tämän on allekirjoittanutkin huomannut käytännössä. Jotkut ihmiset ovat valmiita uhraamaan jopa oman yrityksensä kokonaisedun silloin kun pyrkivät maksimoimaan omat tai oman tiiminsä bonukset.)

Tomi said...

Tavallisia kreikkalaisia rangaistaan jo.
Heidän keskimääräinen elintasonsa on pudonnut merkittävästi. Tämä on tietenkin suora seuraus siitä, että ovat eläneet pitkään yli varojensa. Kansalaiset eivät luultavasti olleet ymmärtäneet täysin valtion rahatilannetta, poliitikot olivat sitä peitelleet. Tilanne on jonkinlainen yllätys kansalle.

Nyt pitäisi jollain keinoin saattaa poliittinen johto vastuuseen.

varjovain said...

Ongelma on vaan se, että 99% PIIGS maiden asukkaista on syyttömiä ao. maiden taloudelliseen törttöilyyn.
Yhteisörangaistus kohdistuu siis helposti viattomiin.
Syylliset; PIIGS maiden hyväveli-suhteilla virkansa saaneet poliitikot ja korkeat virkamiehet sekä huolimattomia luottoja antaneet pankkiirit ja näiden pankkien oskkeita ja erilaisia johdannaisia ahneuksissaan ostaneet sijoittajat, kävelevät hiljaa hymyilleen (takaisin)pankkiin.

Tomi said...

Kumis, 30-luvun lama oli suora seuraus rahamarkkinoiden holtittomasta lainanannosta persauksille maajusseille.
2008 kriisi oli suora seuraus jenkkipankkien holtittomasta rahanannosta persaukisille duunareille.

Kreikan kriisi on sura seuraus britti-, saksalais- ja ranskalaispankkien holtittomasta lainanannosta persaukiselle Kreikalle.

Eli pankit ovat aina olleet syyllisiä lamoihin.

Valkea said...

Ruukinmatruuna: "Mutta julmuudestaan huolimatta sukkasaippua on varsin tarpeellinen toimenpide, sillä se on yksi altruistisen rangaistuksen muoto. Yhteisö ei hyödy siitä mitenkään ..."

- Tuossa on pieni lapsus. Yksilö ei hyödy altruistisesta rangaistuksesta suoraan itse (neutraali), tai siitä on hänelle haittaa, mutta yhteisö hyötyy, ja sitä kautta myös yhteisöön kuuluvat yksilöt. Altruistisilla ja muilla rangaistuksilla, vertaisvalvonnalla, sosiaalisella paineella, maineella jne. voidaan pitää yllä yhteisöä, jossa kaikki ovat tavalla tai toisella velvoitettuja osallistumaan rankaisemisten kustannuksiin, jolloin voidaan välttää vapaamatkustajaongelma.

***

Euroopan unioni ei ole yhteisö, vaan byrokraattinen ja jyrkän hierarkinen kollektiivi. Se on suuryrityksiäkin houkuttelevampi kohde älykkäille ja palkinnon lykkäämiseen kykeneville sosiopaateille ja psykopaateille. Ne, joilla ei ole valmiiksi em. luonteenpiirteitä, heitä byrokraattinen valtakilpailu muokkaa psykopaattiseen suuntaan. Kirjoitin toisaalla:

"Rahaa käytettäessä valta (viittaus suuryritysten johtajiin) on jossain määrin välillistä, rahan kautta tapahtuvaa ja siihen liittyvää, sekä rahan hankkimisesta, määrästä ja optimaalisesti kohdennetusta virtaamisesta riippuvaista. Sosialistisessa systeemissä valta on suoraa, ehdotonta ja ehtymätöntä henkilövaltaa, ja se perustuu suoraan johtajien ajatuksiin. Sosialistisessa systeemissä valta on jäykempää ja jäykemmin kiinnitetty hierarkiaan. Koska älykkäät sosiopaatit/ psykopaatit, jotka pystyvät lykkäämään riittävästi tyydytystä, pyrkivät ehdottomaan, mahdollisimman pysyvään ja mahdollisimman suureen valtaan, sosialistinen systeemi on heille paljon houkuttelevampi kuin markkinatalouteen ja rahaan perustuva systeemi. Älykkäät psykopaatit eivät ole läheskään niin rahanhimoisia kuin yleensä luullaan. He saattavat mieluummin valita uran esim. yliopiston professorina kuin yrityksen johtajana, koska professuurissa hierarkia on pysyvä ja turvattu, ja psykopaatin ajatukset virtaavat lähes yksisuuntaisesti ja psykopaatin haluamalla tavalla hierarkiassa alempana oleville, kuten opiskelijoille. Koska älykkäät sosiopaatit/ psykopaatit ovat määräänsä nähden selvästi yliedustettuina yritysten johtotehtävissä, on todennäköistä, että he ovat vielä enemmän yliedustettuina sosialistisissa systeemeissä."

Euroopan Unioni muistuttaa organisoitumismuodoltaan ja keskusjohtoisella politiikallaan paljon enemmän keskusjohtoista sosialistista systeemiä kuin suuryritystä. Siitä syntyy kumulatiivisia ongelmia, joista saamme maistaa nyt talouskriisin muodossa esimakua.

Juha said...

Kulttuuriaarteita voisi pakkolunastaa velkojen tähden käypään hintaan, toki Kreikalle annetaan osto-oikeus niiden saamiseksi takaisin. Eiköhän siinä olisi riittävästi rangaistusta kaikille.

sormiruuvi said...

Sukkasaippua, pyh.

Kotimainen vastine nynnyjenkkien sukkasaippualle on perinteikäs sukka+sysäyksenvahvistaja eli sysärisukka.

Tätä on jopa tietääkseni käytetty vemppojen vertaisojentamiseen

Paatuneimpia tapauksia varten suositellaan käytettäväksi telamiina+makuupussi yhdistelmää

Gc said...

Kreikka on niin korruptointunut, ettei sitä finne voi käsittää. Seurapiirihai Taki Theodoracopoulos selventää täällä:
linkki
Esimerkiksi joku puolustusministeri oli säästänyt 180 miljoonaa euroa pankkitililleen ministerin palkasta. On siinä sitten mukava tehdä asekauppoja. Toisaalta ehkä jos Kreikka tekee jonkun kuprun ja menettää kaikki ystävänsä Turkki voi alkaa ahdistelemaan.
Venäjähän teki defaultit tässä toistakymmentä vuotta sitten:
toinen linkki"
Ei laika perään haukkunut ydinasevaltiolle.

Anonymous said...

Ainakaan ei varmaan kannata hyökätä sinne nyt kun nillä on ne tankit :)

LS said...

Santtu - G20

Se missä määrin tälläinen toiminta nähdään minään muuna kuin mielisairauden ilmentymänä, on se, missä määrin tälläinen toiminta yhdistetään politiikkaan. Asiat jotka ovat normaalien, täysijärkisten, ihmisten kohdalla täysin mielikuvituksen tuollapuolen typeryydessään, muuttuvat ymmärrettäväksi kun puhutaan politiikoista ja politiikasta.

Santtu - Kreikkalainen draama ja lainatakuiden farssi

Poliittiselta näkökannalta tämä järjettömyys on helposti selittävä: takuiden vastikkeeksi vaaditut vakuudet ovat epäluottamuksen julkilausuma, josta tulee olla negatiiviset seuraamukset moisen esittäjälle. Poliittisen konsensuksen näkökulmasta Kreikalla ei ole – ja paremminkin ei voi olla –ongelmia suoritua velanhoidostaan. On poliittisesti mahdoton ajatus että jollakin Euroopan Unionin muodostavista kansallisvaltioista olisi jollakin tasolla vaikeuksia suoriutua velvollisuuksistaan. Koska kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeus, ja edustuksellisen demokratian kultainen vasikka, määräävät todellisuuden, on ajatus, että näihin instituutioihin liittyisi jonkinlaista epävarmuutta – tai auta armias, epäluotettavuutta – täysi mahdottomuus.

Syynä sietämättömiin korkoihin markkinoilla ei siis voi olla kansallisvaltioiden epäuskottava lupaukset, poliitikkojen ainaiselta vaikuttava sumutus, byrokraattinen ja budjettiperusteinen kikkailu, perättömät lupaukset ja suoranainen valehtelu - ei, ei, ei! Syynä on sijoitusmarkkoiden epäluotettavuus ja lainaluokituslaitosten poliittinen valta! Kuten Sherlock Holmes sanoi: "kun kaikki uskottavat syyt on suljettu pois mahdollisista, vain uskomattomat voivat olla mahdollisia".

Toisin sanoen, koska on mahdoton ajatus, että Kreikan valtion harjoittama talous- ja veropolitiikka olisi epätoimivaa, on syynä Kreikan kohtaamille korkeille koroille pakko jokin toinen selittäjä. Sen on pakko olla seurausta pankkiirien ahneudesta ja epädemokraattisien vaikuttajien epäilyttävistä toimista. Poliittisen päättäjien ja valtiouskovaisten mielestä uskomattominkin salaliitto on todennäköisempi, kuin että poliittisista toimista olisi haitallisia seuraamuksia.


Kreikka defaultoi jokatapauksessa.

Jos pankkien reservivaatimukset (Required Reserve Ratio) olisivat 100%, ei pankeilla olisi nytkään ongelmia.

Käytän tässä yksinkertaistettua kaavaa jossa käteinen on jätetty pois (koska käteistä on suhteessa vähän <5%).

mm = 1/RRR
RRR € [0, 1]
MS = MB*mm

mm = Money Multiplier
RRR = Required Reserve Ratio
MS = Money Supply
MB = Monetary Base

EMU:ssa RRR on minimissään 2% eli 0.02. mm = 1/0.02 = 50

Ratkaisuehdotus: Kukin euromaa tekee sopimuksen oman maan pankkien kanssa, ja niitä pääomitetaan tarpeen mukaan (tai päästetään kaatumaan). Esim. valtio antaa tietyn summan pankille ja saa siltä vastikkeeksi osakkeita jotka valtio myöhemmin myy kun pankki on päässyt jaloilleen. Koska RRR on pieni, pankit eivät tarvitse aivan älyttömiä summia pohjarahaa (Base Money) valtiolta.

Lisäksi olisi hyvä jos pankeilta vaadittaisiin 'puskuria'. Eli jos RRR on 2%, niin pankin vakavaraisuusaste olisi oltava vähintään 10%.

Olisi myös hyvä jos RRR:ää pikkuhiljaa hilattaisiin ylöspäin kuten Kiina tekee. Kiinassa RRR on 21.5% suurille pankeille ja pienille 18.5%. RRR:n nostaminen myös hillitsee hintainflaatiota.

------
Nyt soi: Pelican - The Creeper

LVirus said...

http://www.youtube.com/watch?v=rtBFKLu_UBU&feature=related

Vähän parempi versio..

Olkani said...

Kertokaahan, ystävät viisaat: onko Saksalla ja Yhdysvalloilla, näillä länsimaisen sivilisaation (lue: rahamarkkinoiden) vetojuhdilla sitten jotain tähdellisempääkään myytävänä kuin sotavarustelua?

Ei siellä Kreikassa tietääkseni mistään perusasioista kuten ruoasta tai suojasta ole pulaa senkään vertaa kuin muualla länsimaissa. Mutta nokkelat Nokialaiset sen kun huutelevat yltympäriinsä miten uusia innovaatioita pitäisi tehdä, vaikka ongelma on juuri siinä että sellaisille ei kerta kaikkiaan ole muuta tarvetta kuin halu saada tekosyy käyttääkin sitä metallikoneistoa, tuota inhimillisen luovuuden likakaivoa ja (sattumoisin?) samalla terävintä kärkeä.

Rahalla on taipumus mennä rahan luo. Ja PIIGS-maiden tuet eivät ole mitään muuta kuin lukuja paperilla, ellei tätä pyhää rituaalia toisteta vastakin, ja vieläpä kiristyneellä tahdilla, mikä onkin ainoa syy mokomien tukien tarpeelle. Tähdellisempään kulutukseen Kreikan resurssit riittäisivät vielä aivan hyvin, mutta kun tätä nykyä ei olekaan sopivaa keskittyä olennaisuuksiin vaan talouden on koko ajan kasvettava. Eihän muuten jäisi talousylijäämää niiden - yllätys yllätys - yhä uudempien tankkien eli teknologian sinänsä kehittämiseen aina vain uudelle tasolle, ja sitä kautta aina vain upeamman lasivillatiivisteen valmistamiseen, jota taas tarvitaan valumaan siviilimarkkinoille jotta päästään pois keskiajalta jossa ikkunatkin pitää vaivautua sulkemaan yöpakkasten ajaksi.


Raapikaa nyt edes sen verran päitänne, että muistatte mitä "kehitysmaiden" taloudellinen "auttaminen" on meille opettanut.


Vähintään emännän itsensä olisin kuvitellut tämän asian ymmärtävän, kun hän jopa osasi tuoda tietooni hyvän termin käsitteelle innovaatiosaturaatio.