To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility.
- John Stuart Mill -

None shall be one's slave, none shall be one's master; everyone shall have the same rights, same priviledges, same justice.

- Antti Chydenius -

Any sufficiently sophisticated human thought is impossible to distinguish from artificial intelligence.

- The Ironmistress -

Sunday, October 30, 2011

Tanskanmaassa on jotain mätää, osa IV

Ei, ruukinmatruuna ei nyt viittaa Tholstrupin meijeriin ja herkullisiin tanskalaisiin homejuustoihin, vaan toiseen herkkuun, johon ruukinmatruuna on tykästynyt.

Tanska nimittäin on kieltänyt Marmiten vähittäismyynnin. Sitä saa myydä enää luontaistuotekaupoissa ja erillisellä luvalla.

Kaikille vegetaristeille, briteille ja australialaisille on varmasti tuttu tuo vitamiinipommi nimeltään Marmite - tai kuten ausseissa sitä kutsutaan, Vegemite. Se on hyvin voimakkaan makuista - sitä valmistetaan oluthiivauutteesta - mutta siinä on runsaasti vitamiineja ja kivennäisiä. Niinpä Tanskan terveysviranomaiset päättivät kieltää sen terveyssyistä - rasvaliukoisista vitamiineista kun voi saada myrkytyksen, jos niitä syö liikaa, ja tanskalaiset olivat aivan oikeasti huolissaan Marmitella mässäilystä. Mutta uskokaa tai älkää, Vegemite on ihan oikeasti hyvää. Sitäpaitsi se säilyy mökillä tai merelläkin avaamattomana huoneenlämmössä vaikka maailman tappiin saakka.

Ruukinmatruuna tyytyy tähän siteeraamaan Men at Workia.
Buying bread from a man in Brussels
He was six foot four and full of muscles
I said, "Do you speak-a my language?"
He just smiled and gave me a vegemite sandwich

6 comments:

Anonymous said...

Muistelinkin että olin ko. tökötistä viimeksi kuullut juurikin Men at Workin biisissä, tosin kun aikoinaan kuuli tuon termin kaksoismerkityksestä, niin ei sekään biisi ole ollut entisellään sen jälkeen. Oi sitä menetettyä viattomuutta...

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=vegemite%20sandwich

Sama ilmiö kävi aikoinaan Telefoonille Afrikassa :)

- j

Ironmistress said...

Aussiparat.

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Vegemite%20Hotdog

Anonymous said...

Toki me kaikki tiedämme, että tuon laulu plagioitiin vanhasta lastenlaulusta (tai ainakin osa siitä). Suomeksi laulu menee jotenkin: "Kookaburra naurava lintu on, kuningas se on koko viidakon..."

Eli nyt on jo Viidakon kuningas saatu tulkintaan mukaan. Varmasti joku homoseksuelli piiloviesti tuossakin. Eikä tässä vielä kakki. Angry Birds -pelissä on sellainen hassu vihreä lintu, jolla on outo lentorata. Ihan kuin bumerangilla. Mutta hei, sehän on Kookaburra! Pelissä olevat laatikot eivät näin ollen sisällä TNT:a vaikka luulisi vaan Vegemitea. Suojelkaa lapsia ja kieltäkää peli! Heti!

Found Tyche? said...

Ei kai sitä voi muuta terveysviranomaiselta odottaa kuin se, että kielletään kaikki terveellinen. Ainoastaan atsovärinamut, Exxx-eines, aspartaamilimsa ja sipsit, siideri ja kannabis voivat olla terveydelle hyväksi. Ja niitä saa nauttia ylimäärin, varsinkin lapset.
Ei taida enää viranomaistenkaan rahat riittää oikeusjuttuihin näiden valmistajia vastaan. ;-)

Anonymous said...

Eli nyt on jo Viidakon kuningas saatu tulkintaan mukaan. Varmasti joku homoseksuelli piiloviesti tuossakin.

Mitä äkkiä Tubesta vilaisin ko. biisin versiointeja ja etenkin sen lyriikoita, niin eipä tuo erityisen piiloviestiltä vaikuta ainakaan enkkuversiossa:

"Kookaburra gay your life must be..."

Touché. :D

Nekin männäaikojen iloiset miehet ovat nykyään helposti pelkkiä homoja. Niin se kieli monimerkityksistyy.

Tällaisella kaksimieliselle kaksikielelle moinen on toki loputon huumorin lähde, mutta varjopuolena vie kyllä oivaltamisen iloa, kun turskalla läpsäistään päin pläsiä aloitusruudusta, ilman että saa itse edes ahvenoilla kutitella ensin.

Esileikki on kuitenkin vähintään puolet huvista.

- j

yo. Larvanto said...

Tuo vegemite kuuluu samaan sarjaan surströmmingin ja durianin kanssa. Niistä ei oikein voi oppia tykkäämään. Joko pidät heti tai sitten et. Aussithan pistää Vegemiteä puolen senttiä paahtoleivän päälle. Itse en siitä juuri pidä.

Puhumattakaan surströmmingistä. Durian on kyllä hyvää. Sen verran täyttävää, että yhden hedelmän syöminen on urakka. Olen kyllä nähnyt Länsi-Kalimantanilla parikymmentä vuotta sitten kun paikallinen kaveri veti seitsemän duriania yhdeltä istumalta.