To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility.
- John Stuart Mill -

None shall be one's slave, none shall be one's master; everyone shall have the same rights, same priviledges, same justice.

- Antti Chydenius -

Any sufficiently sophisticated human thought is impossible to distinguish from artificial intelligence.

- The Ironmistress -

Saturday, March 3, 2012

Noituuden uusi nousu

Pakanuus tekee paluuta Britanniaan. Ei suinkaan missään wiccan tai uusdruidismin tai asatrun muodossa - vaan karkeana ja brutaalina, sellaisena kuin mitä se on historiallisesti ollut ja mitä se on reaalimaailmassa. Daily Telegraph nimittäin tietää varoittaa lapsia noituuden noususta. Noituus on kasvava voima Britanniassa.

Ei, kyse ei ole nyt Harry Potterista eikä kansan taikauskosta eikä Monty Pythonista. Kyse on afrikkalaisesta pakanuuteen liittyvästä rituaalinoituudesta, joka on tullut maahan afrikkalaisten siirtolaisten mukana.

Ja tähän noituuteen liittyvät veriuhrit, rituaalisilpominen, seksuaalinen väkivalta - sekä rituaalimurhat.

No. Kenellekään vähääkään kulttuurihistoriaa tuntevalle edellämainituissa asioissa ei ole mitään outoa. Ihminen on mitä on, ja noituutta sekä uskoa noituuteen on esiintynyt kaikissa maailman kulttuureissa. Lloyd deMausella on toki sanansa sanottavanaan, ja kautta aikojen noidat ovat etsineet nimenomaan lapsia uhreikseen - koska he ovat herkkiä, vieteltävissä olevia, luottavaisia ja ennenkaikkea puolustuskyvyttömiä. Usko noituuteen kuuluu nimenomaan kahteen ensimmäiseen psykoluokkaan - varhaiseen sekä myöhäiseen infantisidaaliseen psykoluokkaan. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö noituutta olisi historian aikana harrastettu ja etteikö lapsia ja eläimiä olisi niissä rituaaleissa myös uhrattu ja surmattu, mutta noituuspelolla on paha taipumus muuttua paranoiaksi ja riistäytyä käsistä - ja enemmän kuin todellisia rikollisia noitavainoissa on lynkattu viattomia epäiltyjä. Lukekaa kuitenkin oheinen sivu, se repii kappaleiksi uskomuksen "jalosta villistä" ja rauhanomaisista esi-isistämme ja pasifistisista esiäideistä. Noituus muuttuu myös sitä julmemmaksi ja brutaalimmaksi, mitä lähemmäs päiväntasaajaa mennään - tämän havaitsivat aikoinaan jo islamilaiset lähetyssaarnaajat ibn Khaldunin aikaan keskiajalla. Tämä on myös deMausen havainto - Afrikassa, Uudessa-Guineassa ja Amazonasin alueella noituus ja siihen liittyvä rituaalinen väkivalta on kaikkein synkintä ja verisintä.

Ja nyt tuo kaikki on rantautunut sitten Britanniaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Britannian poliisi on tutkinut 83 rituaalista raiskausta, pahoinpitelyä ja murhaa, ja kymmenen muuta on työn alla, ja se uskoo, että kyseessä on vasta jäävuoren huippu.

Pahimmassa vaarassa eivät kuitenkaan ole valkoihoiset britit eivätkä aasialaiset siirtolaiset. Pahimmassa vaarassa ovat afrikkalaisperäiset lapset - afrikkalaisperäisten siirtolaisten lapset ja heidän lähikansalaisensa. Kongon ohella samankaltaista muti-noituutta on esiintynyt myös nigerialaisten keskuudessa, ja lapsia on tapettu sen vuoksi, että heidän ruumiinosiaan on irroitettu ja niistä keitetty luontaislääkkeitä, "noitasalvaa". Kyse ei siis ole saatananpalvonnasta eikä kristillisestä hysteriasta, vaan rituaalisesta magiasta ja rituaalimurhista, joita on tehty siitä asti kun ihmiskunnan historia alkoi.

Ruukinmatruuna ei ole huvittunut tapauksesta, mutta Kassandra toteaa jälleen kerran että mitäs minä sanoin. Tässäkin tapauksessa vain älyllisen uskonnon jälkeensä jättämä memeettinen tyhjiö täyttyy älyttömällä.

Ei sen kummempaa.

13 comments:

Anonymous said...

Noituus muuttuu myös sitä julmemmaksi ja brutaalimmaksi, mitä lähemmäs päiväntasaajaa mennään

Niiku viikingit? Suomalaisten ja sukukansojen huvia oli tunkea ortodoksipappeja suohon.

Alkukristityt joivat ylijäämälasten verta. Ja joskus olet jostain Karthagosta ja Baalista blogannut.

Amazonasin alueella

Vastahan kävi ilmi, että alueen kaupunkikulttuuri oli unohdettu 500 vuodeksi. Kukaan ei tiedä Amazonasin alueen kulttuureista yhtään mitään.

Hallitsijoilla ja poliitikoilla on aina ongelmana oman kansan kurissa pitäminen. Yksi pelottelun tapa on ollut antaa pappien pistää joku orja tai alamainen pataan esimerkiksi muille. Suomessa vankileirin portilla pidettiin jäätynyttä ruumista roikkumassa.

ja lapsia on tapettu sen vuoksi, että heidän ruumiinosiaan on irroitettu

Yksityiset lääkäriasemat tekevät tätä Euroopassakin, mutta mitäpä sinä tietäisit tästä maailmasta.

ja niistä keitetty luontaislääkkeitä, "noitasalvaa"

Tietäisitpä, mitä kidnapatuista lapsista voi osaavissa käsissä valmistaa.

Sika said...

Älyllinen uskonto on oksymoroni.

Tosin se pitää paikkansa että toiset uskonnot ovat haitallisempia mitä toiset. Ja mieluummin otan sen haitattomamman uskonnon koska suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan ikinä pysty todellisuudessa elämään ilman uskoa maagisiin asioihin.

Tomi said...

Tuosta rituaalisilpomisesta mieleen eräs länsimaissa varsinkin USA:ssa arvostettu uskonto. Jännä, että tosia rituaalisilpomisia kutsutaan silpomiseksi ja toisia ei.

Ironmistress said...

Tomi, ruukinmatruuna on ottanut useissa teksteissään kantaa tätä kyseistä rituaalisilpomisen muotoa vastaan.

Ja varsinkin sen kipeimpiä muotoja.

Tomi said...

Epäilen, että lapsia olisi leikelty ja sitten keitetty.
Lastenmurha ja syönti on tyypillinen stereotypia, joka halutaan liittää vihollisiin.

Roomassa kristittyjä syytettiin lapsen syönnistä ja heitä tuomittiinkin. Keskiajalla juutalaisia ja temppeliherroja syytettiin vastaavista teoista. Uudella ajalla noitien väitettiin tappavan lapsia ja tekevän niistä esim. noitasalvaa.

Ironmistress said...

Tomi, ruukinmatruuna ei näe tässä asiassa mitään syytä olla skeptinen.

Päinvastoin, ruukinmatruunalla on kaikki syy olettaa, että olemme suhtautuneet asiaan aivan turhan luottavaisesti.

Anonymous said...

Itse en oikein ymmärrä tuota Ruukinmatruunan väitettä että uskonnon puute aiheuttaisi sen että "tyjiö" täyttyy erilaisilla uskomuksilla.

Tässäkin tapauksessa tuo noituus tulee maahanmuuttajien mukana. Kyse ei ole siitä että uskonnon hylkäämät han-eurooppalaiset korvaisivat syntynyttä "tyhjiötä" noituudella.

Sama asia on islamin kanssa. Ei kai islamikaan euroopassa lisäänny siten, että uskonnon hylkäämät eurooppalaiset kääntyisivät islamiin täyttääkseen jotain tyhjiötä. Vaan Eurooppaan muuttaa paljon islamilaisista maista siirtolaisia ja islami lisääntyy siirtolaisten mukana. Ja mututuntumalla väittäisin että ateistit suhtautuvat tähän muuttoliikkeeseen paljon kielteisemmin mitä kristityt.

Anonymous said...

Luin äskettäin Tamin Ansaryn kirjoittaman kirjan "Destiny Disrupted" jossa käsitellään historiaa islamilaisen maailman näkövinkkelistä. Tässä kirjassa väitettiin että eurooppalaiset ristiretkeläiset harjoittivat kannibalismia. Enpä ollut ennen moista kuullut. Muutoin tuo kirja oli kylläkin lukemisen arvoinen.

Sammalkieli said...

Tässäkin tapauksessa vain älyllisen uskonnon jälkeensä jättämä memeettinen tyhjiö täyttyy älyttömällä.

Väität siis että maallistuneet britit ovat omaksuneet maahanmuuttajien uskonnollisia tapoja? Erikoinen väite, jota leipätekstisi ei laisinkaan tue. Kysehän oli afrikkalaistaustaisten omasta toiminnasta, eikä heillä ole missään vaiheessa ollut mitään "memeettistä tyhjiötä". Eli nyt on älyllisesti epärehellistä syyttää maallistumista, kun näyttää siltä, että ongelmana on pikemminkin maallistumisen puute, siis se että afrikkalaiset eivät luovu taikauskostaan.

Afrikkalaistaustaisten uskonnollinen toiminta ei loppuisi eikä sen luonne muuttuisi, vaikka jokainen syntyperäinen britti olisi kelpo kristitty. Afrikkalaistaustaiset siirtolaiset keittäisivät ja söisivät lapsia joka tapauksessa.

Tunnut jotenkin reifikoivan yhteiskunnan. Kuvittelet että yhteiskunta on totaliteetti, jossa on jotain yksiselitteisiä "memeettisiä lokeroita".

oscari said...

Ihan noin kotikutoisesti voisi tutustua tapahtumaan mm. seuraavien teosten avulla:

• Eilola, Jari: Rajapinnoilla. Sallitun ja kielletyn määritteleminen 1600-luvun jälkipuoliskon noituus- ja taikuustapauksissa. Bibliotheca Historica 81. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2003. ISBN 951-746-550-5.

• Nenonen, Marko: Noitavainot Euroopassa – Myytin synty. Atena Kustannus, 2006. ISBN 951-796-438-2.

• Nenonen, Marko: Noitavainot Euroopassa – Paholaisen apuna. Atena Kustannus, 2007. ISBN 978-951-796-481-4.

• Nenonen et al.; Synnin palkka on kuolema. 1994.

• Heikkinen Antero; Paholaisen liittolaiset. 1968.

Ei meilläkään ole kovin kunniallinen menneisyys ja RM:n käsittelemä on vielä sitäkin julmempaa.

Ironmistress said...

Ano, tuo kannibalismi on dokumentoitu ensimmäisen ristiretken ajalta, ja kyse on ns. profaanista kannibalismista.

Ristiretkeläisarmeija oli piirittänyt Antiokiaa, ja käyttänyt ruokavarantonsa loppuun. Kun kaupunki oli vallattu, sielläkin oli ollut nälänhätä.

Kun kuormahevoset oli teurastettu ja kaupungista syöty kissat, koirat ja rotat, ainoa mahdollisuus oli enää sen jälkeen kokata kuolleet. Tätä - eli että nälänhädän aikana syödään ihmisiä - kutsutaan ns. profaaniksi ihmissyönniksi, erotuksena rituaalisesta.

Ja kaupan päälle paikalle saapui Mosulin sulttaani Kerbogha armeijoineen.

Ristiretkeläisarmeija oli nyt kertakaikkiaan loukussa.

Paradoksaalisesti Kerboghan saapuminen pelasti tilanteen. Armeija oli nyt kuin nurkkaan ahdistettu rotta, ja sen ainoa mahdollisuus oli hyökätä ja taistella, koska se tiesi kuolevansa joka tapauksessa Sekä Vegetius että Sun Tzu tietävät varoittaa tällaisesta tilanteesta - jätä ahdistetulle viholliselle pakotie. Kerbogha ei tarjonnut ristiretkiläisille mahdollisuutta antautua, vaan julisti hävittävänsä heidät. Ja niinpä ristiretkeläiset päättivät Bohemundin johdolla hyökätä...

Loppu onkin sitten historiaa. Todettakoon, että Kerboghan leiristä löytyi riittävästi sapuskaa Jerusalemiin asti.

Istoo said...

"Tässäkin tapauksessa vain älyllisen uskonnon jälkeensä jättämä memeettinen tyhjiö täyttyy älyttömällä."

Pikemminkin kyse on tällä kertaa afrikkalaisesta kansanluonteensa: taikausko ja huvinvuoksi murhaaminen kuuluu nyt perusmeininkiin siellä. Kun yhteiskunta koostuu ihmisistä ja kun on riittävän iso afrikkalasperäinen populaatio, jotain tuollaista tapahtuu väistämättä.

Anonymous said...

Noinkos se Voodoo menee: http://www.youtube.com/watch?v=NmA9exNYGSk